piątek, 22 stycznia 2016

Co robić? Jak zacząć? - czyli początki na siłowni.

Co robić? Jak zacząć?

"Wiele osób, które pojawiają się na siłowni pierwszy raz zadają sobie te pytania. Na samym początku najlepiej skorzystać z rad trenera personalnego lub osób aktualnie przebywających na siłowni. Nie bójcie się pytać. Wbrew pozorom "napakowany" facet wyciskający ogromne ciężary będzie chciał dać kilka cennych wskazówek młodszemu stażem."
#Piotrek




Podstawą, aby trening był skuteczny, jest zadanie sobie ważnego pytania. - Co chcesz osiągnąć?

Chcesz budować mięśnie?
Chcesz zredukować tkankę tłuszczową?
Czy może chcesz tylko zadbać o kondycję?

W każdym z tych przypadków na wstępie powinieneś skonsultować się z kimś bardziej doświadczonym w treningach.

Sam trening jednak nie wystarczy. Do treningów trzeba dorzucić jeszcze zrównoważoną dietę oraz czas na regenerację. Dietę należy rozpocząć od wyliczenia przybliżonego zapotrzebowania kalorycznego opisanego w tym poście. Potem wyliczyć dawkowanie Białka, węglowodanów i tłuszczy. Oczywiście w zależności od tego do czego dążymy odpowiednio inaczej. Pamiętajmy, że wszelkie kalkulatory są tylko przybliżeniem naszych zapotrzebowań i trzeba z tym eksperymentować. KAŻDY ORGANIZM JEST INNY GENETYCZNIE.
W treningu siłowym nie chodzi o to żeby rzucać się na to kto podniesie najwięcej. Nie jesteśmy strongmanami! Wielu adeptów siłowni chwyta za dość wysokie obciążenie, jęczy, stęka i wygina się przy tym niesamowicie. Nie o to w tym chodzi. Ciężar jest odpowiednio dobrany wtedy, kiedy jesteś w stanie zrobić 3x 12 powtórzeń. Ale tylko wtedy kiedy w trzeciej serii i przy 11-12 powtórzeniu musisz sobie ryknąć żeby to dźwignąć. Potem możesz oczywiście sobie zwiększać ciężar. Lecz skoro zaczynasz to powinieneś zaczynać na małych ciężarach i głównie skupiając się na PRAWIDŁOWEJ TECHNICE wykonywania ćwiczeń. 

Podczas treningu dochodzi do tzw. mikrourazów czyli do uszkodzenia włókien mięśniowych. Chcąc zregenerować uszkodzenia, musisz zastosować do tego odpowiednią dietę. Większość osób nie zwraca uwagi na to, jak się odżywia – tylko koncentruje się na samych ćwiczeniach. Pamiętaj, że 70% sukcesu to dieta – nasze mięśnie potrzebują do rozwoju paliwa czyli węglowodanów, tłuszczy i białka.

Następną ważną, a niekiedy bardzo lekceważoną rzeczą jest regeneracja naszego organizmu po treningu. Pamiętaj, że trening daje ci impuls do rozwoju, który pozwoli na rozwój także twoich mięśni. Przestrzegając diety niezbędnej dla twojego treningu, nie zapomnij, że potrzebujesz także odpoczynku. To wtedy, gdy śpisz, twoje mięśnie się regenerują i nadbudowują uszkodzone włókna.

Musisz założyć sobie plan treningowy - to podstawa, to plan pozwala Ci dążyć do celu.

To przykładowy trening dla początkujących:
Nogi: przysiad ze sztangą – 3 s
Plecy: martwy ciąg – 2 s; podciąganie na drążku – 2 s
Klatka piersiowa: wyciskanie sztangi płasko – 3 s
Barki: wyciskanie hantli – 3 s
Triceps: prostowanie ramion na wyciągu – 3 s
Biceps: uginanie ramion ze sztangielkami w chwycie młotkowym – 3 s

Jest to trening oparty na metodzie FBW i powinieneś wykonywać go 3 razy w tygodniu. Między treningami zachowaj minimum 1 dzień przerwy.

A, byłbym zapomniał! Kilka zasad jeśli zaczynasz chodzić na siłownię:

  1. Nie jęcz, nie sap i nie stękaj! - nie jesteś sam.
  2. Hantle odkładaj na miejsce!
  3. Nie bój się pytać starszych stażem!
  4. Nie korzystaj zawzięcie ze smartfona! - nie po to przyszedłeś.
  5. Pij dużo wody!
  6. Używaj ręcznika!
  7. I nie gap się bezczelnie na tyłki kobiet! - lub tylko wtedy jak nikt nie widzi, bo wygląda to bezczelnie!

Owocnego budowania mięśni!


#behealthy22








wtorek, 19 stycznia 2016

"Time to breakfast" - czyli kanapka z tuńczykiem.

"Kanapka z tuńczykiem to pomysł na pożywny i smaczny lunch lub śniadanie w nieco wykwintnej odsłonie. Do przygotowania tego smakołyku wystarczy żytni chleb na zakwasie, tuńczyk, kukurydza i zielony ogórek. Kanapkę udekoruj popularną rukolą o lekko orzechowym smaku, a także majonezem domowej roboty"

#behealthy22 #daria


Składniki:
  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • tuńczyk w kawałkach
  • kukurydza
  • zielony ogórek
  • rukola
  • majonez
Przepis na majonez domowy:

Składniki:

  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • ok. 100 - 150 ml oleju
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • 1łyżeczki cukru pudru lub miodu
  • 1/3 łyżeczki czarnego lub białego pieprzu mielonego ( ja użyłam pieprzu cytrynowego)

Przygotowanie:

  1. Jajko myję i sparzam wrzątkiem. Oddzielam żółtko od białka i przekładam do miski. Dodaję musztardę i miksuję blenderem lub mikserem. Powoli dolewam cienkim strumieniem olej do czasu, aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
  2. Na koniec ciągle mieszając dodaję ocet, sól i cukier puder.
  3. Gotowy majonez przekładam do słoików i trzymam w lodówce
Sposób przygotowania:
  1. Chleb posmaruj majonezem domowym.
  2. Na kromce ułóż: rukolę, tuńczyka, kukurydzę i zielonego ogórka.
  3. Przyciśnij kromką chleba i lekko dociśnij.
I GOTOWE! :)


Majonez domowy

 



niedziela, 17 stycznia 2016

Hosomaki, Urumaki i Nigiri - Czyli jak samodzielnie zrobić SUSHI.


"Ach, kto nie lubi japońskiej kuchni? Japonia już na samym wstępie powinna się kojarzyć ze zdrową żywnością. To Japończycy ponoć żyją najdłużej. Jedną z potraw, która pomaga im utrzymać formę i kondycję jest właśnie sushi. Jakie witaminy i wartości odżywcze daje nam właściwie sushi? Wszystko zależy od tego czy użyjemy dodatków wedle gustu czy tradycyjnego zestawu warzyw. Ja zastosowałem ten tradycyjny. Szczerze mówiąc to jest moje pierwsze samodzielne sushi i myślę, że poszło mi nie najgorzej."
#behealthy22 #piotrek

Składniki:
  • 0,5 kg ryżu okrągłego krótkoziarnistego (najlepiej przeznaczonego do sushi)
  • 10 cm ogórka
  • 10 cm marchewki
  • 1 awokado
  • 300 g łososia surowego lub wędzonego w kawałku (lub tuńczyka)
  • 25 g sezamu czarnego
  • 25 g sezamu białego
  • 100 g kremowego serka śmietankowego (np. Turek)
  • 20g pasta Wasabi
  • gotowy sos do ryżu
  • sos sojowy
  • młody marynowany imbir (jedzony przed każdym kawałkiem sushi - oczyszcza kubki smakowe)
  • 6 alg morskich - nori
Dodatkowo:
  • mata bambusowa (polecam owinąć ją folią spożywczą, aby gotowa rolka się do niej nie przyklejała)
  • pałeczki (można również jeść rękoma)
Sposób przygotowania:
  1. Ryż nasypać na sitko i płukać pod bieżącą wodą póki woda nie przestanie być mętna. Potem wsypać do garnka i nalać 600 ml wody. Ryż należy zagotować i od momentu wrzenia zmniejszyć ogień i gotować 10-12 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na 50 minut pod przykryciem - ryż musi dojść. Dodać 6 łyżek sosu do ryżu dobrze, ale delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić aby ryż ostygł do temperatury pokojowej (żeby się nie poparzyć przy przygotowaniu sushi).
  2. Ogórka, marchewkę i awokado pokroić w pięciomilimetrowe słupki. Łososia w paski o szerokości ok. 1cm.
  3. Hosomaki - klasyczne sushi:
  • Kładziemy listek nori na środku maty. Nakładamy na niego cienką warstwę ryżu pozostawiając jednocentymetrowy margines od góry alg. W dolnej części kremowym serkiem i pastą Wasabi smarujemy pasek szerokości około 2 cm. Na to kładziemy słupki warzyw i kawałki łososia. Całość zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy na 8 równych części (nóż musi być bardzo ostry aby nie poszarpał listków nori, najlepiej się sprawdza nóż ceramiczny). I gotowe! :)
   
Przykład umieszczania składników:


      4.  Urumaki - odwrotnie zwijane Hosomaki:
  • Robimy tak samo jak Hosomaki. Ryż tym razem kładziemy na cały listek nori i posypujemy go miksem białego i czarnego sezamu. Zwijamy tak samo.    
      5. Nigiri - bloczek ryżowy z kawałkiem ryby na górze bloczka.
  • Formujemy bloczek w dłoniach i kładziemy na niego kawałek ryby tak, aby przykrył cały ryż.
Podajemy na jednym półmisku wraz z miseczkami z sosem sojowym, imbirem i pastą Wasabi.

SMACZNEGO !







Jak jeść sushi?


Rodzaje sushi: