"Ach, kto nie lubi japońskiej kuchni? Japonia już na samym wstępie powinna się kojarzyć ze zdrową żywnością. To Japończycy ponoć żyją najdłużej. Jedną z potraw, która pomaga im utrzymać formę i kondycję jest właśnie sushi. Jakie witaminy i wartości odżywcze daje nam właściwie sushi? Wszystko zależy od tego czy użyjemy dodatków wedle gustu czy tradycyjnego zestawu warzyw. Ja zastosowałem ten tradycyjny. Szczerze mówiąc to jest moje pierwsze samodzielne sushi i myślę, że poszło mi nie najgorzej."
#behealthy22 #piotrek
Składniki:
- 0,5 kg ryżu okrągłego krótkoziarnistego (najlepiej przeznaczonego do sushi)
- 10 cm ogórka
- 10 cm marchewki
- 1 awokado
- 300 g łososia surowego lub wędzonego w kawałku (lub tuńczyka)
- 25 g sezamu czarnego
- 25 g sezamu białego
- 100 g kremowego serka śmietankowego (np. Turek)
- 20g pasta Wasabi
- gotowy sos do ryżu
- sos sojowy
- młody marynowany imbir (jedzony przed każdym kawałkiem sushi - oczyszcza kubki smakowe)
- 6 alg morskich - nori
Dodatkowo:
- mata bambusowa (polecam owinąć ją folią spożywczą, aby gotowa rolka się do niej nie przyklejała)
- pałeczki (można również jeść rękoma)
Sposób przygotowania:
- Ryż nasypać na sitko i płukać pod bieżącą wodą póki woda nie przestanie być mętna. Potem wsypać do garnka i nalać 600 ml wody. Ryż należy zagotować i od momentu wrzenia zmniejszyć ogień i gotować 10-12 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na 50 minut pod przykryciem - ryż musi dojść. Dodać 6 łyżek sosu do ryżu dobrze, ale delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić aby ryż ostygł do temperatury pokojowej (żeby się nie poparzyć przy przygotowaniu sushi).
- Ogórka, marchewkę i awokado pokroić w pięciomilimetrowe słupki. Łososia w paski o szerokości ok. 1cm.
- Hosomaki - klasyczne sushi:
- Kładziemy listek nori na środku maty. Nakładamy na niego cienką warstwę ryżu pozostawiając jednocentymetrowy margines od góry alg. W dolnej części kremowym serkiem i pastą Wasabi smarujemy pasek szerokości około 2 cm. Na to kładziemy słupki warzyw i kawałki łososia. Całość zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy na 8 równych części (nóż musi być bardzo ostry aby nie poszarpał listków nori, najlepiej się sprawdza nóż ceramiczny). I gotowe! :)
Przykład umieszczania składników:
4. Urumaki - odwrotnie zwijane Hosomaki:
- Robimy tak samo jak Hosomaki. Ryż tym razem kładziemy na cały listek nori i posypujemy go miksem białego i czarnego sezamu. Zwijamy tak samo.
5. Nigiri - bloczek ryżowy z kawałkiem ryby na górze bloczka.
- Formujemy bloczek w dłoniach i kładziemy na niego kawałek ryby tak, aby przykrył cały ryż.
Podajemy na jednym półmisku wraz z miseczkami z sosem sojowym, imbirem i pastą Wasabi.
SMACZNEGO !
Jak jeść sushi?
Rodzaje sushi:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz