"Kanapka z tuńczykiem to pomysł na pożywny i smaczny lunch lub śniadanie w nieco wykwintnej odsłonie. Do przygotowania tego smakołyku wystarczy żytni chleb na zakwasie, tuńczyk, kukurydza i zielony ogórek. Kanapkę udekoruj popularną rukolą o lekko orzechowym smaku, a także majonezem domowej roboty"
#behealthy22 #daria
Składniki:
- 4 kromki chleba żytniego na zakwasie
- tuńczyk w kawałkach
- kukurydza
- zielony ogórek
- rukola
- majonez
Przepis na majonez domowy:
Składniki:
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka musztardy
- ok. 100 - 150 ml oleju
- 1/2łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
- 1łyżeczki cukru pudru lub miodu
- 1/3 łyżeczki czarnego lub białego pieprzu mielonego ( ja użyłam pieprzu cytrynowego)
Przygotowanie:
- Jajko myję i sparzam wrzątkiem. Oddzielam żółtko od białka i przekładam do miski. Dodaję musztardę i miksuję blenderem lub mikserem. Powoli dolewam cienkim strumieniem olej do czasu, aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
- Na koniec ciągle mieszając dodaję ocet, sól i cukier puder.
- Gotowy majonez przekładam do słoików i trzymam w lodówce
Sposób przygotowania:
- Chleb posmaruj majonezem domowym.
- Na kromce ułóż: rukolę, tuńczyka, kukurydzę i zielonego ogórka.
- Przyciśnij kromką chleba i lekko dociśnij.
I GOTOWE! :)
Majonez domowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz