wtorek, 19 stycznia 2016

"Time to breakfast" - czyli kanapka z tuńczykiem.

"Kanapka z tuńczykiem to pomysł na pożywny i smaczny lunch lub śniadanie w nieco wykwintnej odsłonie. Do przygotowania tego smakołyku wystarczy żytni chleb na zakwasie, tuńczyk, kukurydza i zielony ogórek. Kanapkę udekoruj popularną rukolą o lekko orzechowym smaku, a także majonezem domowej roboty"

#behealthy22 #daria


Składniki:
  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • tuńczyk w kawałkach
  • kukurydza
  • zielony ogórek
  • rukola
  • majonez
Przepis na majonez domowy:

Składniki:

  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • ok. 100 - 150 ml oleju
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • 1łyżeczki cukru pudru lub miodu
  • 1/3 łyżeczki czarnego lub białego pieprzu mielonego ( ja użyłam pieprzu cytrynowego)

Przygotowanie:

  1. Jajko myję i sparzam wrzątkiem. Oddzielam żółtko od białka i przekładam do miski. Dodaję musztardę i miksuję blenderem lub mikserem. Powoli dolewam cienkim strumieniem olej do czasu, aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
  2. Na koniec ciągle mieszając dodaję ocet, sól i cukier puder.
  3. Gotowy majonez przekładam do słoików i trzymam w lodówce
Sposób przygotowania:
  1. Chleb posmaruj majonezem domowym.
  2. Na kromce ułóż: rukolę, tuńczyka, kukurydzę i zielonego ogórka.
  3. Przyciśnij kromką chleba i lekko dociśnij.
I GOTOWE! :)


Majonez domowy

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz