niedziela, 10 stycznia 2016

"Time to breakfast" - czyli Bananowo - gryczane placuszki.

"Nie zawsze rano mam czas na przygotowanie śniadania. Ale mocząc kaszę gryczaną w przeddzień, śniadanie zajmuje mi rano 5-10 minut. Bardzo lubię słodkości, a ta potrawa łączy przyjemne z pożytecznym i daje niesamowitego "kopa" na początek dnia."

Bananowo - gryczane placuszki.

Składniki:
  • 300 gr kaszy gryczanej białej (nie prażonej)
  • 2 dojrzałe banany (słodkie)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (lub zamienić na inną przyprawę korzenną)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (nierafinowanego - VIRGIN)
Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną zalej na noc wodą (tak aby idealnie przykryła kaszę).
  2. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz kaszę.
  3. Do kaszy dodaj banany, jajko, cynamon - wszystko razem "zblenduj".
  4. Konsystencja powinna być jak ciasto na naleśniki - jeżeli nie jest, stopniowo dolewaj wody.
  5. Usmaż placki wielkości racuchów na niezbyt gorącej patelni, tłuszcz dodaj tylko przed smażeniem pierwszej partii placków.
Placuszki podawaj z produktami które lubisz! :)

#behealthy22 #daria




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz