"Nie zawsze rano mam czas na przygotowanie śniadania. Ale mocząc kaszę gryczaną w przeddzień, śniadanie zajmuje mi rano 5-10 minut. Bardzo lubię słodkości, a ta potrawa łączy przyjemne z pożytecznym i daje niesamowitego "kopa" na początek dnia."
Bananowo - gryczane placuszki.
Bananowo - gryczane placuszki.
Składniki:
- 300 gr kaszy gryczanej białej (nie prażonej)
- 2 dojrzałe banany (słodkie)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (lub zamienić na inną przyprawę korzenną)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (nierafinowanego - VIRGIN)
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną zalej na noc wodą (tak aby idealnie przykryła kaszę).
- Następnego dnia odlej wodę i przepłucz kaszę.
- Do kaszy dodaj banany, jajko, cynamon - wszystko razem "zblenduj".
- Konsystencja powinna być jak ciasto na naleśniki - jeżeli nie jest, stopniowo dolewaj wody.
- Usmaż placki wielkości racuchów na niezbyt gorącej patelni, tłuszcz dodaj tylko przed smażeniem pierwszej partii placków.
Placuszki podawaj z produktami które lubisz! :)
#behealthy22 #daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz